Siilin Narratiivi – Hermeneuttinen sädekehä ja muita kirjallisia vimpauksia.

Siili (Erinaceus europaeus) on piikikäs pieni yöeläjä, joka elää Suomessa lähinnä kulttuuriympäristöissä. Se polveutuu noin 90 miljoonaa vuotta sitten eläneistä siilien esimuodoista. Siili on säilynyt nykyisenkaltaisena miljoonia vuosia, ja sitä kutsutaankin eläväksi fossiiliksi.

Sivuston kirjoittaja tuntee henkistä samuutta lähinnä siilieläimen kanssa. Toisinaan hän samaistuu meikäläiseen maasiiliin, toisinaan merisiiliin.

Narratiivi tarkoittaa kertomusta tai kertovaa esitystä. Kirjoittaja on aina jonkinlainen tarinankertoja, kirjoitti hän mitä hyvänsä. Narratiivi sivuston nimessä saattaa viitata kirjoittajan identiteettiin ja uteliaisuuteen tarinoita kohtaan, mutta se on vain osittainen totuus, sillä lähinnä narratiivi svengaa siili sanan kanssa hyvin. Näin ollen esimerkiksi myös tiiliskivi olisi ollut sopiva siilin kaveriksi, mutta koska pääpaino sivustolla on sanoissa ja kirjoittamisessa eikä muurariudessa, ja muutoinkin kirjoittajan elämänasenteena on enemmän muurien purkaminen kuin rakentaminen, niin narratiivi tuli valituksi.

Hermeneutiikka on tulkinnan teoriaa ja hermeneuttinen menetelmä pyrkii tulkitsemaan ihmisen toimintaa ja kulttuuria sekä selvittämään merkityksiä. Hermeneuttisella kehällä puolestaan kuvataan sitä kuinka totuutta lähestytään.

Siilin hermeneuttinen sädekehä on siis tämän sivuston kirjoittajan käyttämä puolivilli elämää ja kirjallisuutta zoomaileva menetelmä. Mutta vielä enemmän se tarkoittaa tulkitsijan pään päällä olevaa kehää, joka ei suinkaan tarkoita tulkitsijan jaloutta, aitoutta tai edes taitavuutta, vaan hänen ajatustensa vilkasta juoksua.

Sari Mäki-Penttilä

Metsätaiteilija, poeettinen nomadi, kirjoittaja, valokuvaaja, laulaja